Bahan Kuah Lodeh:- (sayur2ran ikut kuantiti masing2)
- Kobis, dihiris sederhana halus
- 1/2 biji sengkuang, dihiris memanjang
- Fucuk, direndam dan potong kecil
- 1 batang lobak merah, hiris nipis
- Kacang panjang, dihiris serong
- 2 keping tauhu, potong dadu sederhana besar
- Soo Hoon, direndam dan kerat pendek2
- 3 keping tempe, potong kecil
- 2 batang serai, dititik
- 1 inci lengkuas, diketuk
- 1 camca besar cili kisar
- 1 biji kelapa, diparut
- 1/2 cawan isi udang
- 2 camca teh udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
- 10 biji bawang merah kecil*
- 4 ulas bawang putih*
- 1 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
- Garam dan sedikit gula
Bahan Lain:-
- Sambal tumis
- Telur rebus, dibelah 2
- Nasi impit/Ketupat
- Serunding (tak letak, sebab tak buat..hehe)
Cara membuatnya:-
- Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no.1. Tuang 1 liter air lagi dan ramas, perah untuk santan no.2. Ketepikan (kalau rasa nak lebih, boleh tambah air)
- Dalam periuk, panaskan 1/2 cawan minyak masak dan tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
- Masukkan udang, lobak merah, sengkuang, fucuk dan tempe, gaul rata dan tuang santan no.2. Biar mendidih hingga hingga sayur lembut.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Bila mendidih, masukkan suu hoon dan akhir sekali tuang santan no.1. Kacau dan biar mendidih atas api perlahan untuk 5 minit. Rasa dan jika ok boleh dimatikan api.
- Letak nasi impit dalam bekas sesuai. Tuang kuah lodeh dengan isi2nya sekali. Letak telur, sambal tumis dan serunding (jika ada) sebagai pelengkap..Boleh lah makan lepas tu...hmmmm...
0 comments:
Post a Comment