KEK LAPIS TASIK BIRU





















Bahan-Bahan
  • 24 biji kuning telur
  • 4 biji putih telur
  • 500 gm mentega
  • 300 gm gula kaster
  • 180 gm tepung halus
  • 200 gm walnut (dicincang)
  • 30 ml air dingin
  • 1 sudu makan penstabil
  • 1 sudu makan vanilla atau minyak berperisa mentega
  • pewarna biru
Cara
  • Satukan mentega dgn vanilla atau minyak berperisa mentega dan pukul hingga putih. Ketepikan.
  • Satukan telur, gula, penstabil, tepung halus dan airdingin di dalam mangkuk lain lalu dipukul hingga kembang dan pekat. Masukkan pula adunan mentega dan digaul rata.
  • Bahagi adunan kepada 3 bahagian; 2 bahagian dicampurkan dgn walnut dan yg 1 bahagian lagi diwarnakan biru.
  • Sediakan loyang berukuran 10 x 7 x 3 inci. Alaskan dgn kertas dan sapu dgn mentega. Bubuh 2 senduk adunan walnut ke dalam loyang, ratakan dan bakar dgn api grill selama 2-3 minit. Bubuh lagi 2 senduk adunan walnut dan bakar lagi 2-3 minit.
  • Kemudian , bubuh 2 senduk adunan biru, ratakan dan bakar. Ulangi proses melapis berselang-seli 2 lapis adunan walnut dan 1 lapis adunan biru.
  • Pada lapis penghabisan, apabila telah kekuningan, matikan api grill dan hidupkan api ketuhar. Bakar kek pada suhu 180 darjah Celsius selama 5-10 minit.

0 comments:

Post a Comment