Bahan Pulut:-
- 1 kg pulut, rendam 30 minit
- 1 cawan santan cair
- 1/2 camca teh garam
- 1 helai daun pandan, disimpul
- Air secukupnya
Bahan Kuah Serawa:-
- 1 biji durian
- 1/2 ketul gula melaka
- 1/2 cawan gula pasir (manis ikut tekak masing2)
- 1 1/2 cawan air
- 1 helai daun pandan
- 1300 ml santan
- 1/2 camca teh garam
- 1 camca besar tepung gandum*
- 1/2 cawan air*(*digaul sebati)
Cara membuatnya:-
- Panaskan kukusan. Toskan pulut yang direndam tadi, masukkan dalam loyang atau bekas yang muat untuk dimasukkan dalam kukusan.
- Tuang santan cair, masukkan garam, daun pandan dan tuang air sehingga sama paras dengan pulut. Kukus 20 minit, kemudian, gaul pulut tadi dan kukus lagi 15 minit hingga pulut masak.
- Masak gula melaka dan gula pasir dengan 1 1/2 cawan air hingga mendidih dan gula larut, tapis air gula ke dalam periuk. Masukkan durian, daun pandan, garam dan santan.
- Masak hingga mendidih dengan api sederhana. Rasa kuahnya jika kurang manis tambah gula mengikut kesesuaian.
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum dan gaul rata. Masak hingga kuah pekat. Boleh dihidangkan bersama pulut tadi....
0 comments:
Post a Comment