Bihun Singapore

Bihunspore

sofinar@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 orang makan )

  • 1 bungkus bihun - direndam dulu
  • 300g daging - dipotong kecil2
  • 3-4 keping fish cake
  • sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis
  • 3 sudu makan cuka
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan lada hitam / lada putih
  • 2 biji tomato - potong nipis jika suka
  • garam dan gula secukupnya
  • cili api- potong nipis + kicap sebagai sos

Cara-cara

  • lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
  • panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
  • masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
  • Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
  • Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
  • Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api. Saya tak bubuh tomato sebab anak dan hb tak suka
  • Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)

0 comments:

Post a Comment