Air Asam


Pic_018

resepi ibu saye..


Bahan-bahan ( berapa2 orang pun boleh )


Bahan tumbuk:
  • 2 - 3 biji cili merah
  • 3/4 biji bawang merah
  • 2 sudu teh belacan

Bahan hiris:

  • 1 biji bawang merah
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji tomato
  • air asam jawa secukupnya
  • garam secukup rasa
  • jus limau

Cara-cara

  • Tumbuk semua bahan tumbuk sehingga sebati (cili merah tak perlu halus sgt). Buat macam sambal belacan. Setelah siap, pindahkan ke dalam sebiji mangkuk.
  • Masukkan garam secukup nya. Tak perlu byk sgt kerana belacan dah masin.
  • Hiriskan semua bahan hiris.
  • Masukkan air asam jawa ke dalam sambal yg ditumbuk tadi, agak2 jgn terlalu masam.
  • Akhir sekali, masukkan semua bahan hiris ke dalam air asam. Tambahkan perahan limau secukupnya.

0 comments:

Post a Comment