resepi ibu saye..
Bahan-bahan ( berapa2 orang pun boleh )
Bahan tumbuk:
- 2 - 3 biji cili merah
- 3/4 biji bawang merah
- 2 sudu teh belacan
Bahan hiris:
- 1 biji bawang merah
- 1 biji cili merah
- 1 biji tomato
- air asam jawa secukupnya
- garam secukup rasa
- jus limau
Cara-cara
- Tumbuk semua bahan tumbuk sehingga sebati (cili merah tak perlu halus sgt). Buat macam sambal belacan. Setelah siap, pindahkan ke dalam sebiji mangkuk.
- Masukkan garam secukup nya. Tak perlu byk sgt kerana belacan dah masin.
- Hiriskan semua bahan hiris.
- Masukkan air asam jawa ke dalam sambal yg ditumbuk tadi, agak2 jgn terlalu masam.
- Akhir sekali, masukkan semua bahan hiris ke dalam air asam. Tambahkan perahan limau secukupnya.
0 comments:
Post a Comment