lauk ini adalah jenis yang kering gitu dan sebaiknya lebihkan lada merah baru rasanya umpphhh sedap….
Bahan A
Bahan A digaul rata-rata dan dikepal-kepal kecil dan digoreng.
- 1 kg daging kisar
- 5 biji bawang putih
- 2 biji bawang besar didadu kecil2
- 1/2 jari halia dimayang
- sedikit garam
Bahan B dikisar halus
- 10 biji lada hidup
- 5 biji bawang putih
- 1/2 jari halia
- 1/2 jari kunyit hidup
- 2 biji bawang besar
- 1 batang serai
- 4 helai daun limau purut
- 2 cawan santan dari 1/2 biji kelapa parut
- 2 biji Tomato dibelah 4
- Sedikit minyak untuk menumis
- 5 atau 6 batang bende muda digoreng sebentar.
- Panaskan minyak didalam periuk.
- Tumis bahan-bahan kisar dan masukkan daun limau purut.
- Apabila garing masukkan berbola daging goreng.
- Gaul rata-rata perlahan-lahan.
- Tuangkan santan, masukkan tomato dan garam
- Biarkan mendidih sehingga pekat ssedikit.
- Semasa menghidang, hiaskan diatasnya dengan bende goreng.
- Enak dimakan dgn Roti, nasi putih dan chapati...
0 comments:
Post a Comment