Bahan-Bahan
- 1 kilo mee kuning, di rebus sebentar dan ditoskan
- 2 keping tauhu, digoreng dan di hiris
- ½ kilo taugeh, di celup sebentar dalam air panas dan di toskan
- Beberapa biji limau kasturi, dibelah dua
- Beberapa dahan daun salad, cuci bersih dan hiris
- Secukup bawang goring
- Beberapa batang lada hijau dan lada merah dihiris
- Sedikit kicap
- Beberapa biji telur rebus
- 200 gram daging, direbus dan didadu kecil, direbus sehingga lembut, ketepikan dengan stok sekali.
- 300 gram udang hidup yang sedang besarnya, buang kulit dan direbus sebentar, ketepikan dengan airnya sekali
- 190 gm tauco dicuci dan di ramas
- 2 biji kledek di rebus dan dikisar, ketepikan
- $1/- udang geragau
- 3 biji bawang besar
- 8 ulas bawang putih dikisar halus
- 1 ibu jari halia
- 1 batang serai, dititik
- 1 jari lengkuas , dititik
- 2 sudu makan rempah kari ikan
- ½ cawan kacang tanah, yang digoreng dan dikisar (jika suka)
- Sedikit minyak untuk menumis
- Rampah kisar digaul rata dengan tauco dan rempah kari.Panaskan sedikit minyak. Tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.
- Masukkan rempah kisar dan tumis sehingga naik aromanya. Masukkan daging beserta airnya.. Masak sebentar.Masukkan sedikit air dan keledek.
- (Ada orang lebih suka mengunakan air rebusan udang atau air rebusan tetelan, tanpa mengunakan daging tetelan mahu pun udang hidup – cara ini pun boleh.)Biarkan ia mendidih.Lepaskan udang dan airnya sekali.
- Masukkan kacang dan gaul rata. Jika kurang pekat, masukkan sedikit tepung gandum yang digaul dengan sedikit air.
- Masak sehingga rasanya enak. Rasa, baru masukkan garam dan gula. Jangan masukkan garam dahulu sebab anda
- mengunakan tauco.
- Ambil sedikit mee letakkan didalam mangkuk. Letakkan taugeh, dan curahkan kuah diatasnya.
- Hiaskan hirisan daun salad di atasnya,Sebutir telur rebus, tauhu,lada hijau dan merah, bawang goreng dan renjiskan sedikit kicap. Enak dihidangkan panas-panas.
0 comments:
Post a Comment