ASAM TEMPOYAK IKAN PARI

Sumber: KakNor (FRD)

Sesuai kepada yang ingin menjaga berat badan, makan dengan nasi hirup-hirup kuahnya fuyoooo nikmat tak terkata… dapat rasa kemasaman manis dari kuahnya… Ishhh terliur kejap…


Bahan-bahannya
  • 2 keping ikan pari yang dah potong
  • 3 biji lada merah
  • 5 biji cili padi
  • 5 ulas bawang merah
  • kunyit sebesar ibu jari
  • 2 sudu besar tempoyak
  • 2 keping asam keping
  • seikat daun kesum kalau tak de daun kunyit pun bolih
  • 2 biji terung bulat
Cara Membuat:
  • Ikan dibersihkan dan dipotong2 kecil.
  • Lada merah, cili padi dan kunyit ditumbuk lumat.
  • Bila dah siap campurkan dengan tempoyak.
  • Masukkan kedalam periuk, ikan, bahan yang ditumbuk tadi dan asam keping.
  • Jerang diatas api, bila dah mendidih masukkan daun kesum atau daun kunyit.
  • Perasakan garam secukup rasa.
  • Bila dah cukup masam dan masinnya, bolih la diangkat dan dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment