bahan-bahan
- 1 ekor ayam (potong dan dibersihkan dan goreng setengah masak)
- 3 biji bawang besar dipotong bulat
- 3 biji cengkih
- 4 biji buah pelaga
- 3cm kulit kayu manis
- 200g tomato puree (kak rossya guna sos tomato)
- 4 biji tomato (dipotong enam)
- sedikit kacang peas dan bawang goreng
- 2 batang serai dititik
- 3 cm lengkuas dititk
- 2 tangkai daun ketumbar (digunting kasar)
- garam dan gula secukup rasa
- 10 batang lada kering
- 4 biji bawang putih
- 3cm halia
- 2 sudu makan ketumbar
- 1 sudu makan jintan manis
- Panaskan minyak. tumis bawang besar, kayu manis, cengkih, pelaga , serai, lengkuas dan bahan kisar hingga wangi. Masukkan 1 cawan air, ayam goreng, tomato puree, garam dan gula. Masak hingga ia pekat. Bila pekat, taburkan buah tomato, kacang peas , bawang goreng dan daun ketumbar.
- Tutup periuk dan matikan api. Sesuai dimakan dengan roti, roti prata dan nasi.
- Sorry.. ader typo-error for kek roll (tertinggal putih telur) . Secretary tak pass lagi.. hehee. I have updated and make amendments.
- ~ Telur sejuk... Sejukkan telur dahulu dalam peti sejuk.. baru digunakan..
- Acuan kek roll ader bermacam size.. Sama seperti loyang empat persegi.. cuma ketinggian hanya 1 inci. Tapi guna loyang empat persegi biasa (baking trays for cookies) pun boleh. I used loyang 11X 8 inch.. boleh dapat around 3 kek rolls.
- Nota ~ Aduanan cream diaatas adalah untuk mengisi DUA adunan kek roll.
0 comments:
Post a Comment