AYAM MASAK MERAH BEREMPAH



bahan-bahan

  • 1 ekor ayam (potong dan dibersihkan dan goreng setengah masak)
  • 3 biji bawang besar dipotong bulat
  • 3 biji cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 3cm kulit kayu manis
  • 200g tomato puree (kak rossya guna sos tomato)
  • 4 biji tomato (dipotong enam)
  • sedikit kacang peas dan bawang goreng
  • 2 batang serai dititik
  • 3 cm lengkuas dititk
  • 2 tangkai daun ketumbar (digunting kasar)
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
  • 10 batang lada kering
  • 4 biji bawang putih
  • 3cm halia
  • 2 sudu makan ketumbar
  • 1 sudu makan jintan manis
cara-cara
  • Panaskan minyak. tumis bawang besar, kayu manis, cengkih, pelaga , serai, lengkuas dan bahan kisar hingga wangi. Masukkan 1 cawan air, ayam goreng, tomato puree, garam dan gula. Masak hingga ia pekat. Bila pekat, taburkan buah tomato, kacang peas , bawang goreng dan daun ketumbar.
  • Tutup periuk dan matikan api. Sesuai dimakan dengan roti, roti prata dan nasi.
note
  • Sorry.. ader typo-error for kek roll (tertinggal putih telur) . Secretary tak pass lagi.. hehee. I have updated and make amendments.
  • ~ Telur sejuk... Sejukkan telur dahulu dalam peti sejuk.. baru digunakan..
  • Acuan kek roll ader bermacam size.. Sama seperti loyang empat persegi.. cuma ketinggian hanya 1 inci. Tapi guna loyang empat persegi biasa (baking trays for cookies) pun boleh. I used loyang 11X 8 inch.. boleh dapat around 3 kek rolls.
  • Nota ~ Aduanan cream diaatas adalah untuk mengisi DUA adunan kek roll.

0 comments:

Post a Comment