Bahan-bahannya
- 250g minyak sapi Ghee
- 250g mentega
- 1 sudu kecil gula castor
- secubit garam
- 2 biji kuning telur
- 1 biji putih telur
- 1 sudu kecil vanilla esen
- 800g tepung gandum ( mungkin tak dihabiskan)
- 300g kacang gajus digoreng dan ditumbuk kasar
- 400g granulated sugar (Yang kasar lagi sedap)
- 100g mentega dicairkan
- Satukan kesemua bahan dan kepal2 kan bujur2 kecil. Ketepikan.
- Adun mentega, minyak sapi, garam dan gula bersama. Jangan sampai kembang. Masukkan telur yang sudah dipukul dan vanilla essence sambil dikacau rata.
- Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan tepung dalam 700g dan uli rata. Masukkan tepung lagi sedikit demi sedikit hingga mendapatkan adunan yang lembut.
- Adunan tidak boleh terlalu lembik.. kerana ini akan membuat kuih terlalu kembang. tak boleh terlalu kenyal.. ini pula akan menjadi kuih menjadi keras dan terlalu berderai..
- Bulatkan adunan dan masukkan sebiji inti yang sudah dikepal. Betukkan licin menjadi bujur dan sepit mengikut bentuk daun. Bakar dengan kepanasan 160C tanpa mengris loyang.
- Setelah masak.. sejukkan dahulu baru di sira dengan icing sugar atau gula castor.
0 comments:
Post a Comment