Sumber: Hawa Ismail/ Ella (FRD)
Bahan-bahannya
- 1 ekor ayam dipotong mengikut suka
- 1 biji kelapa, ambil 1 mangkok santan pekat
- 4 helai daun limau purut
- 2 keping asam gelugor
- gula & garam secukup rasa
- 2 sudu makan ketumbar biji
- 1 camca teh jintan putih
- 1 camca teh lada hitam
- 20 tangkai lada kering
- 2 ulas bawang putih
- 20 ulas bawang merah (kecil)
- 2 batang serai
- sedikit belacan & lengkuas
- 2 sudu makan kerisik
- minyak secukupnya
- Ayam dibersihkan dan dipanggang setengah masak.
- Tumis rempah giling sampai garing dan wangi. Masukkan daun limau purut, asam, gula, garam dan santan. Akhir sekali masukkan ayam.
- Masak sampai pekat lalu diangkat. Boleh dimakan dgn nasi atau roti perancis.
0 comments:
Post a Comment