CHALLAH JC



Sumber: JC (FRD)


Bahan-bahannya
  • 2 cawan susu segar/susu UHT
  • 8 tbsp mentega - dibahagikan
  • 1/3 cawan gula
  • 2 pkg yeast kering
  • 4 biji telur - suhu bilik dan dibahagikan
  • 2 tsp garam
  • 3 cawan tepung roti + 3 cawan tepung gandum ( kalau takde tpg roti bole guna semua 6 cawan tepung gandum INSYAALLAH tetap jadi cantik)
  • 1/3 cawan corn meal- ini utk ditabur keatas dulang pembakar jadi kalu takde sapu minyak pada dulang.
  • 1 tbsp air sejuk
  • poppy seed atau sesame seed utk taburan
Cara-caranya:-
  • Campurkan susu segar, 6 tbsp butter dan gula dlm periuk dan masak hingga butter cair dan susu mendidih sekejap,
  • kemudian curahkan kedlm mangkuk mixer dan biarkan temp turun ke suam dlm 105'F-115'F ( kalu takde thermometer guna jarile celup sikit suam kuku tu ok le he he)
  • Masukkan yeast dlm susu dan kacau sikit biarkan dlm 10 min utk yeast kembang. Dlm mangkuk lain pukul 3 biji telur dan campurkan garam.
  • Kemudian curahkan telur kedlm mixer dan start adun ( guna hook attachment) sikit2 masukkan tepung secawan sekali masuk putar hingga dpt adunan yg lembut dan licin. Keluarkan doh dan uli sekejap dan bulatkan.
  • Dlm mangkuk yg besar sapukan lebihan 2 tbsp butter tadi dikeseluruhan mangkuk, kemudian masukkan doh terbalik 2- 3 kali supaya butter meliputi keseluruhan doh
  • kemudian tutup dgn kain lembap atau cling wrap biarkan naik 3 kali ganda, pada yang guna mangkuk yg tak cukup besar bila dah naik sekali ganda tu tumbukkan keluarkan angin dan biarkan naik sekali lagi. dlm 2 jam
  • Bila doh dah naik, tumbuk doh uli sikit keluarkan angin dan bahagi doh kpd 2.
  • Ambil satu doh bagi kpd 3, setiap satu digelek panjang dlm 18in kemudian braid/tocangkan bermula dari tengah doh hingga hujung cantumkan ketiga2 hujung dan tekan2 supaya tak terbuka pusingkan doh buat cara sama kat separuh lagi bahagian.
  • Buat cara yg sama dgn doh yg satu lagi.
  • Letak doh yg sudah dibraid kedlm dulang pembakar yg sudah ditabur dgn corn meal tadi, kalu dulang kecil guna dua, kalu besar bole letak dua2 doh tapi pastikan betul2 jarak sebab doh akan naik lagi.
  • Bila dah letak dlm dulang pembakar biarkan doh naik lagi dlm 1 jam.
  • Ambil sebiji telur lebihan tadi & campur dgn 1 tbsp air sejuk pukul sikit kemudian disapukan pada keseluruhan doh & tabur dgn sesame seed atau poppy seed Bakar pada suhu 350'F selama 30-35min.

0 comments:

Post a Comment