CHOCOLATE SOUFFLE


Chocolatesouffle

best for chocolate lover!!

Bahan-bahan ( 6 biji )

  • 80g coklat masakan(sweet chocolate)
  • 2 biji telur
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 1/2(100ml) cwn fresh cream
  • 2 sudu besar gula
  • butter
  • aiskrim

Cara-cara

  • Cairkan coklat. Panaskan di atas api guna double boiler. Bila coklat dah cair, tutup api dan masukkan fresh cream. Kacau sampai sebati.
  • Penaikkan suhu oven pada 200C. Sapukan pudding cup dengan sedikit butter.
  • Asingkan kuning dan putih telur.
  • Masukkan kuning telur tadi ke dalam campuran coklat. Kacau sampai sebati.
  • Ayakkan tepung ke dalam mangkuk coklat tadi. Kemudian kacau.
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur dan gula biar sampai bertanduk ( meringue)
  • Kemudian masukkan meringue sikit-sikit, 2~3 kali ke dalam mangkuk campuran coklat(no.5) sambil dikacau.
  • Akhir sekali masukkan adunan ke dalam pudding cup. Isikan penuh untuk setiap cup.
  • Bakar selama 13~14 minit.
  • Bila dah masak, sejukkan. Kemudian bolehlah dihidangkan dengan apa-apa jenis aiskrim yg digemari

0 comments:

Post a Comment