Bahan-bahannya
- 1 kilo daging batang pinang , bang with mallet until soft, marinate with sugar, salt and a few dashes of soy sauce. Leave to marinade for at least 2 hours
- 10 ulas bawang merah, ditumbuk kasar
- 5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
- 15 tangkai cili kering, direbus dan dikisar
- 4 batang serai, dikisar bersama cili kering
- 3 camca besar ketumbar, disangrai dan kisar kasar
- setengah cawan air asam jawa
- 4 camca besar kicap manis
- 1 cawan air (atau lebih)
- garam
- gula
- 3 cawan minyak
- Pijarkan dua sudu makan minyak, tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan ketumbar dan goreng sampai wangi.
- Masukkan cili pes, goreng hingga terbit minyak.
- Masukkan daging yang telah diperap dengan bahan perapan sekali, balik-balikkan untuk "seal"nya.
- Bila sudah "seal" daging, masukkan air, didihkan dan kemuidan kecilkan api, tutup kuali/periuk.
- Bila daging sudah empuk, buka penutup, masukkan air asam jawa & kicap dan biarkan renih sehingga air kering.
- Masukkan minyak masak yang selebihnya dan besarkan sedikit api.
- Goreng sehingga kering dan garing, masukkan gula dan garam (jika masih tawar).
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
0 comments:
Post a Comment