DAGING DENDENG

Sumber : Puti Mazura

Bahan-bahannya
  • 1 kilo daging batang pinang , bang with mallet until soft, marinate with sugar, salt and a few dashes of soy sauce. Leave to marinade for at least 2 hours
  • 10 ulas bawang merah, ditumbuk kasar
  • 5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
  • 15 tangkai cili kering, direbus dan dikisar
  • 4 batang serai, dikisar bersama cili kering
  • 3 camca besar ketumbar, disangrai dan kisar kasar
  • setengah cawan air asam jawa
  • 4 camca besar kicap manis
  • 1 cawan air (atau lebih)
  • garam
  • gula
  • 3 cawan minyak
Cara-caranya
  • Pijarkan dua sudu makan minyak, tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan ketumbar dan goreng sampai wangi.
  • Masukkan cili pes, goreng hingga terbit minyak.
  • Masukkan daging yang telah diperap dengan bahan perapan sekali, balik-balikkan untuk "seal"nya.
  • Bila sudah "seal" daging, masukkan air, didihkan dan kemuidan kecilkan api, tutup kuali/periuk.
  • Bila daging sudah empuk, buka penutup, masukkan air asam jawa & kicap dan biarkan renih sehingga air kering.
  • Masukkan minyak masak yang selebihnya dan besarkan sedikit api.
  • Goreng sehingga kering dan garing, masukkan gula dan garam (jika masih tawar).
  • Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

0 comments:

Post a Comment