MURTABAK

Sumber: Kak Roylazim


Bahan inti murtabak daging :-
  • 300g daging cincang (ayam ker daging lembu ker..no problem)
  • 1 tbsp rempah kari
  • 1/2" halia di tumbuk halus
  • 1/2 tsp gula
  • 1/2 tsp garam.
  • Beberapa biji telor
  • Bawang besar - potong dadu
Cara (inti) :-
  • Satukan Daging, rempah kari, halia gula dan garam. Gaul rata. Masak atas api sederhana hingga betul2 kering. Angkat, sejukkan.
Bahan2 for Roti Canai
  • 3 cups of Plain flour
  • 1 ~ 1.5 cup of water
  • 1 Table spoon Shortening / Margerine
  • 1/2 tsp salt
  • 2 tbsp Condense milk
  • Extra Margerine
Cara-cara menbuat roti canai / murtabak :-
  • Satukan tepung, shortening, susu.
  • Larutkan garam kedalam air.
  • Adun semua bahan - Uli sampai jadi dough yang lembut dan licin.
  • Bahagikan adunan to make 4 bahagian.
  • Salut keempat2 dough tadi dengan margarin dan simpan semalaman.
  • Tebar nipis nipis, put bawang, Inti daging & telor, then bungkus ler macam murtabak biasa..
  • Then boleh ler di goreng sehingga masak.
  • Hidang dengan sauce tomato/bawang or kari kegemaran u'olls...

0 comments:

Post a Comment