Bahan inti murtabak daging :-
- 300g daging cincang (ayam ker daging lembu ker..no problem)
- 1 tbsp rempah kari
- 1/2" halia di tumbuk halus
- 1/2 tsp gula
- 1/2 tsp garam.
- Beberapa biji telor
- Bawang besar - potong dadu
- Satukan Daging, rempah kari, halia gula dan garam. Gaul rata. Masak atas api sederhana hingga betul2 kering. Angkat, sejukkan.
- 3 cups of Plain flour
- 1 ~ 1.5 cup of water
- 1 Table spoon Shortening / Margerine
- 1/2 tsp salt
- 2 tbsp Condense milk
- Extra Margerine
- Satukan tepung, shortening, susu.
- Larutkan garam kedalam air.
- Adun semua bahan - Uli sampai jadi dough yang lembut dan licin.
- Bahagikan adunan to make 4 bahagian.
- Salut keempat2 dough tadi dengan margarin dan simpan semalaman.
- Tebar nipis nipis, put bawang, Inti daging & telor, then bungkus ler macam murtabak biasa..
- Then boleh ler di goreng sehingga masak.
- Hidang dengan sauce tomato/bawang or kari kegemaran u'olls...
0 comments:
Post a Comment