PUDING KEK MARBLE FANTASI

Sumber: Chef Tania Aris/ Maklang (FRD)

Bahan-bahannya
  • 3 buku kek marble (setiap satu seberat 350 gram) - beli daripada mana-mana kedai kek
  • 20 keping biskut Oreo krim vanila
  • 100 gram ceri (potong dadu kecil-kecil)
  • 26 gram agar-agar serbuk
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1 tin susu cair tin (campur dengan air untuk menjadikan 1,200 ml cecair)
  • 300 gram gula pasir
  • 2 biji telur (kocok)
  • secubit garam
Caranya
  • Satukan susu, agar-agar, garam, esen vanila dan gula. Masak hingga mendidih.
  • Masukkan telur sambil kacau bahan tadi. Apabila sudah rata, matikan api.
  • Masukkan biskut Oreo yang sudah dipatah-patahkan dan ceri ke dalam agar-agar.
  • Potong kek marble setebal satu sentimeter setiap satu.
  • Ambil sehelai tuala tangan yang bersih, basahkan dan lapkan ke seluruh tin kek berukuran 25 X 25 X 8 sentimeter.
  • Susunkan kek marble di dasar tin dan di sekelilingnya. Pastikan susunan padat.
  • Letakkan tin berisi kek di atas besen atau kuali besar yang rata dasarnya dan diisi air batu.
  • Dengan menggunakan senduk lauk, tuang adunan agar-agar ke dalam tin berisi kek, sesenduk demi sesenduk hingga penuh.
  • Biarkan agar-agar keras, baru diterbalikkan tinnya untuk keluarkan kek agar-agar ini.
Nota:
  • Jika anda mahu gunakan kek sebagai hantaran, elak simpan dalam peti sejuk kerana bimbang ia berpeluh jika terlalu lama dikeluarkan daripada peti sejuk.

0 comments:

Post a Comment