Salah satu hidangan antarabangsa dari Vietnam yang boleh kita cuba. Mengikut kata JC popiah ini memang sedap terutama untuk sesiapa yang menjaga berat badan. Sungguh berkhasiat. Cubalah… Thanks JC for sharing the recipe.
Bahan-bahannya
- 50g rice vermicelli/ bihun-rendam sampai lembut lepas tu gunting2 sikit so tak panjang sangat
- 1 timun- hiris btg mancis
- 1 carrot- hiris btg mancis
- 2-3 btg spring onion/daun bawang -hiris btg mancis
- 24 ekor udang yg dah direbus or stem- cincang kasar kalu udang kecil biarkan sekor2
- 2s/b kacang tanah goreng tanpa minyak- cincang
- 1/2-1 helai lettuce/salad- hiris halus
- 1/2 cawan daun pudina yang dicincang- kalu tak nak tak payah letak
- 50g taugeh
- rice paper secukupnya
- Blanch sekejap carrot dlm 1 min sejukkan kemudian campurkan semua bahan dlm mangkuk gaulkan biar bercampur rata.
- sediakan mangkuk berisi air panas suam, mangkuk biar lebar then ambil sekeping kulit popiah soakkan kedlm air 10-20 saat or hingga lembut boleh digulung.
- letakkan atas kitchen towel ( kalau basah sangat tekap2 sikit ngan towel )letak dlm 3 sudu besar inti dan gulung macam buat popiah biasa.
- Biasanya edges memang melekat sebab kulitnya dah lembap tapi kalu tak nak lekat bole sapu the edges dgn sikit air untuk sealkan. letak dlm pinggan hidang pastikan ditutup dgn towel lembap while you make the rest dah siap semua boleh la dihidangkan dgn dipping sosnya.
Bahan-bahannya
- 2 s/b gula caster
- 2 s/b air panas suam
- 2 s/b fish sauce
- 2 s/b lime juice
- 1 s/b rice vinegar/cuka
- 1 spring onion/daun bawang - cincang halus
- 1 biji lada merah yg kecil buang biji dan cincang halus
- 1 ulas bawang putih-crushed
- sedikit kacang tanah yg dah digoreng tanpa minyak dan tumbuk sederhana kasar
- Campurkan gula dan air panas kacau hingga gula larut.
- kemudian masukkan bahan yg lain kacau dan taburkan kacang tanah. bolehlah dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment