fuhhhh terliur sekejap. Sedap di makan dengan nasi panas …Mudah untuk dimasak dan rasanya pasti sedap!...
Bahan-bahan
- 1 kg ikan sembilang
- 2 biji kelapa - diperah 3 cawan pati santan
- 100 gm cili api - ditumbuk halus
- 5 cm kunyit hidup - ditumbuk halus
- 5 helai daun gelugur - diracik halus
- garam secukup rasa
- Ikan dibersihkan dengan asam dan garam untuk menghilangkan bau hanyirnya kemudian disalai hingga kering.
- Daun asam gelugur dicelur hingga empuk kemudian diramas dan dibuang airnya untuk menghilangkan rasa masamnya.
- Masukkan pati santan, bahan-bahan tumbuk dan daun gelugur kedalam periuk kemudian jerang diatas api yang sederhana.
- Bila mendidih, masukkan ikan sembilang salai dan garam. Kacau untuk seketika dan angkat.
0 comments:
Post a Comment