Resipi ini Selain Siput Masak Lemak Cili Padi boleh juga kita cuba resipi ini.
Bahan-bahannya
- 1 kg siput
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2.5 cm halia
- 1/2 sudu besar lada hitam
- 3 sudu besar rempah kari daging
- 1 cawan air
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 tangkai serai dititik
- 1 btg kulit kayu manis
- 1 batang daun kari
- 2 sudu besar kicap manis
- lada sulah dan garam secukup rasa.
- Tumiskan kulit kayu manis,daun kari,serai hingga naik bau.
- Masukkan bawang merah dan bawang putih.
- Masukkan rempah kari yg dah dicamporkan dengan air.
- Kacau hingga mendidih.
- Masukkan siput.
- Masukkan sos tiram, kicap manis, lada sulah dan garam.
- Setelah masak, bolehlah dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi putih.
0 comments:
Post a Comment