Gambar Sumbangan: KC
Bahan A
- 1 kg daging/lidah/ekor kambing/lembu
- 4 helai daun pandan
- (daging direbus + daun pandan)
- 4 sudu makan rempah sop
- 30gm lada padi
- 100gm bawang kecik
- 30gm bawang putih
- 50g halia
- ( dikisar halus)
- 2 batang kayu manis
- garam secukup rasa
- gula sedikit
- 3 sudu tepung dhal dicampur sedikit air (bahan pemekat)
- daun sop+ daun bawang
- bawang goreng
- Tumis bahan kisar + rempah sop hingga garing..
- Masuk kan ke dalam periuk rebusan daging tadi.
- Jika semua dah ok.. baru masuk kan tepung dhal..
- Harus kacau selalu.. jika tidak tepung jadi bergentel.
- Kalau nak lagi pedas-masa dihidang a dash of pepper... contoh tepung dhal (Gram Dhall) yang digunakan dalam resipi ini. Kalau ada balance boleh buat jemput-jemput India (vadai) macam Cranko suggest – potong bawang lebih2 potong lada, daun ketumbar dan goreng.. sodappp oooooooo
0 comments:
Post a Comment