TEPUNG GOMAK

request by fieza chennai

Bahan-bahan ( 20org )

  • 300gm tepung pulut
  • 300g tepung kacang hijau
* Bahan untuk inti *
  • 150gm gula merah
  • 1/2 cawan gula putih
  • 1 bj kelapa parut
  • 1/2 st tepung gandum
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  • Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan dimasak sehingga gula menjadi pekat.
  • Masukkan kelapa parut dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
  • Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang kental.
  • Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
  • Masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula.
  • Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
  • Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan ditoskan (sama mcm buat buah melaka)
  • Golekkan dalam tepung kacang hijau dan aturkan dalam piring untuk dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment