Thai Green Curry

Step_by_step_112

Dari buku masakan Sedapnyaaa.....(chef wan), tapi telah diolah sedikit.....memang sedap makan dgn nasi hangat...


Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1 ekor ayam, potong ikut suka, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan
  • 300 ml pati santan
  • 1- 2 cawan terung pipit
  • 15 biji cili padi thai, belah dua
  • 4 - 5 tangkai daun selasih (Thai basil)
BAHAN2 DIKISAR HALUS (REMPAH):-
  • 10 biji cili hijau
  • 1 biji bawang besar
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 2 inci halia
  • 3 pokok ketumbar, dicuci bersih dgn akar sekali
  • 2 batang serai
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 inci belacan
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 camca besar ketumbar biji
  • 2 camca besar jintan kasar biji
  • 1 camca teh lada putih biji
  • 1 camca teh serbuk kunyit
BAHAN2 LAIN:-
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
  • 3 biji limau kasturi, diambil jusnya
  • Cara-cara

  • Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 1/2 cawan). Tumis bahan2 rempah hingga wangi dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
  • Masukkan ayam dan gaul rata bersama rempah tadi, biar ayam kecut sedikit dan masukkan air (kurang lebih 700ml).Renihkan hingga ayam 3/4 empuk, masukkan terung pipit. Masukkan pati santan dan perasakan dgn garam dan sedikit gula.
  • Step_by_step_113
    Akhir sekali masukkan cili padi, daun selasih dan jus limau kasturi tadi. Kacau perlahan2 hingga hingga kuah agak pekat dan boleh dihidangkan. DALAM GAMBAR:- Rupa terung pipit yg mat guna utk resipi nie.
  • Step_by_step_115
    Yang ni pulak gambar pokok terung pipit tu. Tengah gila berbuah sekarang nie.

0 comments:

Post a Comment