Dari buku masakan Sedapnyaaa.....(chef wan), tapi telah diolah sedikit.....memang sedap makan dgn nasi hangat...
Bahan-bahan ( 5 orang )
- 1 ekor ayam, potong ikut suka, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan
- 300 ml pati santan
- 1- 2 cawan terung pipit
- 15 biji cili padi thai, belah dua
- 4 - 5 tangkai daun selasih (Thai basil)
- 10 biji cili hijau
- 1 biji bawang besar
- 6 biji bawang merah kecil
- 2 inci halia
- 3 pokok ketumbar, dicuci bersih dgn akar sekali
- 2 batang serai
- 2 helai daun limau purut
- 1 inci belacan
- 2 ulas bawang putih
- 2 camca besar ketumbar biji
- 2 camca besar jintan kasar biji
- 1 camca teh lada putih biji
- 1 camca teh serbuk kunyit
- Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
- 3 biji limau kasturi, diambil jusnya
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 1/2 cawan). Tumis bahan2 rempah hingga wangi dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
- Masukkan ayam dan gaul rata bersama rempah tadi, biar ayam kecut sedikit dan masukkan air (kurang lebih 700ml).Renihkan hingga ayam 3/4 empuk, masukkan terung pipit. Masukkan pati santan dan perasakan dgn garam dan sedikit gula.
- Akhir sekali masukkan cili padi, daun selasih dan jus limau kasturi tadi. Kacau perlahan2 hingga hingga kuah agak pekat dan boleh dihidangkan. DALAM GAMBAR:- Rupa terung pipit yg mat guna utk resipi nie.
- Yang ni pulak gambar pokok terung pipit tu. Tengah gila berbuah sekarang nie.
0 comments:
Post a Comment