Sumber: Mami Asmah Laili/ Kak Muza (FRD)
Cara untuk menyediakannya mudah, masak sekejap lepas itu ayamnya dibakar – HARUM SATU RUMAH!!! rasanya macam rendang, tapi masakan ini tidak menggunakan santan.
Bahan-bahannya
- 1 ekor ayam, dipotong 12 dan digoreng dengan 1 sudu makan minyak zaitun untuk mematikan darahnya. Angkat dan ketepikan.
- 10 biji lada kering, buang biji dan rendam sehingga kembang
- 20 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 1 sudu makan ketumbar biji }
- 1 sudu teh jintan halus} disangai dahulu
- ½ sudu teh jintan manis }
- 1 batang serai, bahagian putihnya sahaja
- ½ jari lengkuas
- 5 biji kacang gajus
- 1 batang serai dititik
- 1 biji bawang besar, dihiris
- Sedikit hirisan daun pudina/daun ketumbar untuk tabur
- Sedikit minyak canola untuk menumis
- Sedikit garam dan gula
- Panaskan minyak didalam kuali. Tumis serai hingga wangi. Masukkan hirisan bawang besar dan tumis lagi sehingga bawangnya lembut dan garing sedikit.
- Masukkan semua rempah kisar. Masak sehingga wangi dan sebelum terbit minyak, masukkan ayam.
- Balik-balikkan sebentar sehingga ayam bersalut rata dengan rempah.. Kemudian tuang kedalam dulang pembakar, dan bakarlah dengan kepanasan suhu 180 darjah Celcius, sehingga ayamnya masak dan rempahnya garing.
- Semasa menghidang, taburkan hirisan daun pudina dan daun ketumbar. Enak disajikan dengan nasi dan sebarang roti.
0 comments:
Post a Comment