Bahan-bahannya
- 480 g cod fillets (kak tim guna dory fish)
- 1 helai daun bay
- 450 ml susu segar
- 800 g ubi kentang } potong kecil dan rebus empuk, toskan
- 50 gm mentega
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar parsley cincang
- 150 g udang kecil - buang kulit
- Parutan cheddar cheese secukupnya
- Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
- Masak cod fillets & udang bersama daun bay & 2 sudu besar susu selama 5-8 minit.
- Setelah masak buang daun bay, dengan menggunakan garpu lorek2kan isi ikan menjadi kepingan(flakes)-simpan susu tersebut(untuk masuk dlm sos nanti).
- Kentang yg dah empuk dilenyek panas2 bersama 30 gm mentega, 2 sudu besar susu dan secubit garam.
- Panaskan periuk, masukkan baki mentega dan tepung, kacau selama 1 minit.Tutup api, masukkan baki susu.
- Panaskan semula sambil sentiasa kacau sehingga sos pekat.
- Masukkan parsley, gaaram dan serbuk lada hitam, tutup api.
- Masukkan ikan dan isi udang ke dalam sos tersebut(A).
- Panaskan oven suhu 200'C.
- Ambil mangkuk/loyang tahan panas, ratakan A.
- Kemudian menggunakan piping bag, picitkan kentang lenyek ke atas sos tadi. Kemudian taburkan cheddar cheese secukupnya.
- Masak dalam oven selama 20-25 minit atau sehingga perang.
- Hidangkan panas-panas bersama perahan lemon jika suka.
0 comments:
Post a Comment