Sumber: JC (FRD)
Bahan untuk Pie Crust Pastry
- 4 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 cawan shortening
- 1 biji telur
- 1/2 cawan air ice
- 1 sudu besar cuka
- Campurkan tepung, gula & garam dlm mangkuk. masukkan shortening dan gaul ramas.
- Dlm mangkuk kecil pukul telur kemudian masukkan air ice & cuka, pukul hingga betul2 bercampur. Curahkan campuran telur kedlm campuran tepung dan adun/uli hingga jadi doh lembut.
- Bahagikan doh kepada 4 bahagian yg sama besar & dan bentukkan setiap satu seperti disk. Bungkuskan dgn cling wrap dan simpan dlm fridge hingga sampai waktu utk digunakan.
- 1/4 cawan butter tanpa garam - suhu bilik
- 1/2 cawan gula perang
- 1 cawan dark corn syrup
- 1/4 tsp garam
- 3 biji telur
- 1 cawan kacan pecan yg di cincang kasar - bakar sikit kemudian baru cincang
- 1 kpg 9in pie crust
- 12 biji pecan halves - untuk disusunkan mcm pic diatas
- Panaskan oven 350'F. Masukkan pie crust kedlm pie plate. ketepikan
- Dalam mangkuk adunkan butter, perlahan-lahan masukkan gula perang dan adun sebati.
- Masukkan corn syrup dan garam kemudian dimasukkan telur satu persatu sambil diadun sebati.
- Masukkan pecan yg dicincang. Kemudian curahkan adunan kedlm pie crust kemudian susun/ aturkan kacan pecan diatasnya ( mcm dlm gambar diatas).
- Bakar selama 50 min atau hingga lidi yg dicucuk ditgh keluar licin. Sejukkan baru dipotong.
- Pie ini agak manis, boleh kurangkan sirapnya atau gantikan dengan light corn syrup.
0 comments:
Post a Comment