Daging Singgang Merah


Singgang_daging

Masakan kelantan.. resepi keluarga turun temurun


Bahan-bahan ( 5 org )

  • 1/2 kg Daging
  • 6 ulas Bawang merah
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 2 keping asam keping
  • 1 sudu besar ketumbar
  • sedikit lada hitam
  • 1 sudu cili giling/cili kering (diblend)
  • Garam, Gula & perasa secukup rasa
  • 1 sudu budu (jika suka)
  • 1 inci halia (boleh kurangkan kalau tak suka)

Cara-cara

  • Hiris daging nipis-nipis. Bersihkan dan ketepikan. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia.
  • Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam periuk dan masak. Bila air daging tu dah agak2 kering, masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah. Biarkan mendidih..Dah pun siap. Senang dan sedap!

0 comments:

Post a Comment