DALCA DAGING


Img_0266

Noreen@myresipi.com

Bahan-bahan ( Satu family )

  • 200gm kacang dhal - direbus
  • 200gm daging lembu - dihiris
  • 2 biji terung bulat - dipotong kecil2
  • 2 biji lobak merah (karot) - dipotong kecil2
  • 2 biji kentang
  • 10 batang kacang panjang - dipotong
  • 50gm serbuk kari daging + sedikit air
  • 4 cawan santan
  • Sedikit daun kari
  • Minyak masak dan garam
Bahan tumisan:
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 cm halia - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 2 biji bawang besar - dikisar

Cara-cara

  • Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau.
  • Masukkan bahan2 kisar dan kacau rata. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Goreng hingga garing.
  • Seterusnya masukkan daging dan perlahankan api. Masak hingga daging lembut.
  • Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.


0 comments:

Post a Comment