MEXICAN BUN


Mexican_bun1

Meh buat roti Mexican Bun ala2 RotiBoy or Papa roti

Bahan-bahan ( 17 biji bun )

Filling
  • -200 gm mentega
  • -1/2 teaspoon vanilla essence
  • -70 gm brown sugar
Topping
  • -200 gm mentega
  • -160 gm gula icing
  • -3 biji telur grade A- pukul sedikit
  • -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  • -200 gm tepung gandum
Doh Roti
  • -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  • -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
  • -20 gm susu tepung
  • -75 gm gula castor
  • -3 sudu kecil dry yeast
  • -1 sudu kecil garam
  • -1 biji telur- dipukul
  • -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
  • -60 gm mentega

Cara-cara

Filling-

  • Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit.
  • Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
Topping-
  • Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur & coffee flavoring.
  • Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
Doh Roti
  • -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  • -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  • -Masukkan telur dan air/susu segar.
  • -Uli adunan sehingga menjadi adunan lembut selama 10-15 minit.
  • -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  • -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  • -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  • -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  • Mexican_bun2
    -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  • -Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.


0 comments:

Post a Comment