Jika anda tidak suka terlalu manis, Kak Serene sarankan agar anda gunakan hanya ½ cawan white chocolate chips.
Bahan-bahannya
- 3 cawan oats segera
- 1 (14 oz) susu pekat manis
- 2 sudu besar mentega, dicairkan
- 1 cawan flaked coconut (kepingan kelapa)
- 1 cawan kepingan badam
- 1 cawan semisweet chocolate chips
- ½ cawan sweetened dried cranberries
- Panaskan ketuhar pada suhu 175’C. Sapukan mentega pada loyang berukuran 9 x 13 inci.
- Didalam mangkuk yang besar, campurkan oats segera, susu pekat manis, mentega, kelapa, badam, chocolate chips dan cranberries dengan tangan sehingga ia bergaul rata.
- Kemudian ditekan adunan didalam loyang yang telah disediakan.
- Bakar selama 20 – 25 minit didalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Terpulang kepada tahap keranggupan yang anda mahukan.
- Untuk mendapatkan granola bars yang lembab dan lembut bila dikunyah tepinya bila dibakar akan kelihatan kekuningan sedikit.
- Biarkan ia sejuk selama 5 minit selepas dibakar dan kemudian dipotong persegi empat dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihidang.
0 comments:
Post a Comment