Sweet Potato Pie ini tidak terlalu manis dan sesuai untuk dihidangkan untuk seisi keluarga.
Bahan untuk Kulit Pie
- 4 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 cawan shortening
- 1 biji telur
- 1/2 cawan air ice
- 1 sudu besar cuka
- Campurkan tepung, gula dan garam dalam mangkuk. Masukkan shortening dan gaul rata sehingga menjadi seperti serbuk roti.
- Dalam mangkuk kecil pukul telur kemudian masukkan air ice dan cuka, pukul hingga sebati.
- Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan adun/uli hingga menjadi doh lembut.
- Bahagikan doh kepada 4 bahagian yang sama besar dan bentukkan setiap satu bulat selepar 5 inci. Bungkuskan dengan cling wrap dan simpan dalam fridge hingga sampai waktu untuk digunakan.
- 4 sudu besar mentega
- 1/2 cawan gula pasir
- 3 biji telur - asingkan kuning dan putih
- 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
- 2 cawan keledek yang direbus dan dilecek
- 1 cawa susu penuh krim/susu segar
- Panaskan oven 350'F (175’C).
- Didalam mangkuk pukul butter dan gula. Kemudian masukkan kuning telur dan kulit kayu manis dan pukul hingga sebati.
- Masukkan keledek dan susu segar. Kacau sehingga ia sebati.
- Didalam mangkuk berasingan pukul putih telur sehingga putih dan kaku.
- Masukkan kedalam adunan keledek dan kaup balikkan sehingga ia sebati.
- Kulit pie dicanai dan diletakkan dalam loyang pie.
- Kemudian masukkan adunan inti sweet potatot kedalamnya.
- Dihias mengikut kreativiti anda. Dibakar selama 40 minit atau sehingga bila lidi dicucuk keluar bersih menandakan ia telah dibakar dengan sempurna.
0 comments:
Post a Comment