SWEET POTATO PIE

Sumber: JC (FRD)
Sweet Potato Pie ini tidak terlalu manis dan sesuai untuk dihidangkan untuk seisi keluarga.

Bahan untuk Kulit Pie
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu teh garam
  • 1 1/2 cawan shortening
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air ice
  • 1 sudu besar cuka
Cara-caranya
  • Campurkan tepung, gula dan garam dalam mangkuk. Masukkan shortening dan gaul rata sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Dalam mangkuk kecil pukul telur kemudian masukkan air ice dan cuka, pukul hingga sebati.
  • Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan adun/uli hingga menjadi doh lembut.
  • Bahagikan doh kepada 4 bahagian yang sama besar dan bentukkan setiap satu bulat selepar 5 inci. Bungkuskan dengan cling wrap dan simpan dalam fridge hingga sampai waktu untuk digunakan.
Bahan untuk inti sweet potato
  • 4 sudu besar mentega
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 3 biji telur - asingkan kuning dan putih
  • 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
  • 2 cawan keledek yang direbus dan dilecek
  • 1 cawa susu penuh krim/susu segar
Cara-caranya
  • Panaskan oven 350'F (175’C).
  • Didalam mangkuk pukul butter dan gula. Kemudian masukkan kuning telur dan kulit kayu manis dan pukul hingga sebati.
  • Masukkan keledek dan susu segar. Kacau sehingga ia sebati.
  • Didalam mangkuk berasingan pukul putih telur sehingga putih dan kaku.
  • Masukkan kedalam adunan keledek dan kaup balikkan sehingga ia sebati.
Cara menyediakan Sweet Potato Pie
  • Kulit pie dicanai dan diletakkan dalam loyang pie.
  • Kemudian masukkan adunan inti sweet potatot kedalamnya.
  • Dihias mengikut kreativiti anda. Dibakar selama 40 minit atau sehingga bila lidi dicucuk keluar bersih menandakan ia telah dibakar dengan sempurna.

0 comments:

Post a Comment