FUCUK MASAK LEMAK

Sumber : Bluetiffin
Bahan-Bahannya:-

  • 300 g fucuk (kulit tauhu kering)
  • 1 cekak soon, rendam hingga lembut, toskan
  • 1 biji kelapa parut
  • 1 biji bawang besar, dihiris halus
  • 4 ulas bawang putih, diketuk
  • 1 biji cili merah, hiris halus
  • 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)

Cara membuatnya:-

  • Rendam fucuk hingga lembut dan potong sederhana besar. Ketepikan. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no. 1, ketepikan. Kemudian tuang 700ml air, ramas dan perah untuk santan no. 2. Ketepikan.
  • Dalam periuk, masukkan fucuk, bawang besar hiris, bawang putih ketuk dan udang kering tumbuk tadi. Tuang santan no. 2 dan didihkan atas api sederhana hingga mendidih. Jika kelihatan kering, boleh tambah 1/2 cawan air.
  • Kemudian, masukkan soon dan hirisan cili merah. Biar mendidih dan tuang santan no.1 dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Biar mendidih perlahan hingga masak. Rasa kuahnya.
  • Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan, ikan masin/ikan goreng dan ulam2man. Pasti selera!!!

0 comments:

Post a Comment