PERIA GORENG UDANG

Peria oh peria!!!!....walau pun pahit tapi banyak khasiat.....sedapnya kalau makan dengan nasi hangat......aduhhh terliur!!!


Bahan Utama:-

  • 1 biji peria kambas
  • 1/3 cawan isi udang
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1/2 cawan air

Bahan Tumbuk Lumat:-

  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji lada merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 camca teh garam kasar

Cara membuatnya:-

  • Belah peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
  • Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos tiram dan udang, kacau dan tuang air.
  • Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah sedikit lagi.

0 comments:

Post a Comment