Bahan Utama:-
- 1 biji peria kambas
- 1/3 cawan isi udang
- 1 camca besar sos tiram
- 1/2 cawan air
Bahan Tumbuk Lumat:-
- 1 biji bawang besar
- 1 biji lada merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:-
- Belah peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
- Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos tiram dan udang, kacau dan tuang air.
- Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah sedikit lagi.
0 comments:
Post a Comment