GULAI KAWAH




Sumber: Madiha/ Maklang (FRD)

Bahan-bahannya
  • 100ml minyak
  • 500g daging (dgn bhg. berlemak) - dipotong dadu (hubby guna daging tanpa lemak)
  • Air untuk mengempukkan daging
  • 2 biji kentang - potong 4 (yg ni hubby tambah..takde dlm resepi)
  • 2sb kerisek
  • 350ml santan pekat
  • 2sb gula merah
  • Asam keping
  • garam

Bahan A
  • kulit kayu manis
  • bunga cengkih
  • bunga lawang
  • buah pelaga

Bahan B - kisar dgn sedikit santan
  • 2-3sb pes cili
  • 1 biji bwg besar
  • 7 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • halia
  • lengkuas
  • 1sb rempah kari daging
  • 3sb rempah rendang basah (yg ni hubby tambahkan halia,
  • lengkuas dan ditambah kunyit hidup,
  • serai,
  • cili padi,
  • bwg merah...diblend sekali sebgi ganti pes rendang basah)

Cara-caranya
  • Panaskan minyak dan tumis bhn A hingga harum
  • Masukkan bahan kisar, kacau hingga naik minyak
  • Bubuh daging dan kacau hingga kering airnya
  • Masukkan air, kacau lagi..bila daging separuh empuk tuangkan santan
  • Masukkan kentang, kacau atas api perlahan hingga mendidih...masukkan pula kerisek, asam keping, garam, gula merah
  • Kacau hingga daging empuk dan pekat hingga terbit minyak

0 comments:

Post a Comment