Sumber: Madiha/ Maklang (FRD)
Bahan-bahannya
- 100ml minyak
- 500g daging (dgn bhg. berlemak) - dipotong dadu (hubby guna daging tanpa lemak)
- Air untuk mengempukkan daging
- 2 biji kentang - potong 4 (yg ni hubby tambah..takde dlm resepi)
- 2sb kerisek
- 350ml santan pekat
- 2sb gula merah
- Asam keping
- garam
Bahan A
- kulit kayu manis
- bunga cengkih
- bunga lawang
- buah pelaga
Bahan B - kisar dgn sedikit santan
- 2-3sb pes cili
- 1 biji bwg besar
- 7 ulas bwg merah
- 3 ulas bwg putih
- halia
- lengkuas
- 1sb rempah kari daging
- 3sb rempah rendang basah (yg ni hubby tambahkan halia,
- lengkuas dan ditambah kunyit hidup,
- serai,
- cili padi,
- bwg merah...diblend sekali sebgi ganti pes rendang basah)
Cara-caranya
- Panaskan minyak dan tumis bhn A hingga harum
- Masukkan bahan kisar, kacau hingga naik minyak
- Bubuh daging dan kacau hingga kering airnya
- Masukkan air, kacau lagi..bila daging separuh empuk tuangkan santan
- Masukkan kentang, kacau atas api perlahan hingga mendidih...masukkan pula kerisek, asam keping, garam, gula merah
- Kacau hingga daging empuk dan pekat hingga terbit minyak
0 comments:
Post a Comment