KEK PISANG






Sumber: Cakes (Buku Hang Ming Zhu)/ KC (FRD)

Bahan-bahannya
  • 225g cake flour
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 170g pisang ( kc pakai pisang Delmonte yang dah benyek..lumatkan)
  • 170g gula caster
  • 1/2 tsp esen pisang
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 4 biji telur ( pukul high speed hingga gebu - 5-7 minit)
  • 225g butter ( cair dan sejukkan)
  • Sedikit kacang walnut yg sudah dibakar dan dipotong kecil-kecil. (optional)

Cara-caranya
  • Tepung dan baking powder diayak. Kemudian masukkan pisang, gula, esen pisang dan bicarbonate of soda. Gaul rata. Adunan akan kelihatan seperti adunan jemput-jemput.
  • Pukul telur. Masukkan 1/3 telur ke dalam adunan, gaul rata. 1/3 lagi dan gaul rata.
  • Masukkan 1/3 akhir telur, gaul separuh rata, masukkan butter cair dan gaul hingga betul2 rata.
  • Tuang ke dalam loyang bulat/square 8 inci yg sudah disapu butter. Tabur kacang diatasnya jika suka, bakar suhu 180 darjah selama 50 minit.

0 comments:

Post a Comment