Sumber: Cakes (Buku Hang Ming Zhu)/ KC (FRD)
Bahan-bahannya
- 225g cake flour
- 1 1/2 tsp baking powder
- 170g pisang ( kc pakai pisang Delmonte yang dah benyek..lumatkan)
- 170g gula caster
- 1/2 tsp esen pisang
- 1 tsp bicarbonate of soda
- 4 biji telur ( pukul high speed hingga gebu - 5-7 minit)
- 225g butter ( cair dan sejukkan)
- Sedikit kacang walnut yg sudah dibakar dan dipotong kecil-kecil. (optional)
Cara-caranya
- Tepung dan baking powder diayak. Kemudian masukkan pisang, gula, esen pisang dan bicarbonate of soda. Gaul rata. Adunan akan kelihatan seperti adunan jemput-jemput.
- Pukul telur. Masukkan 1/3 telur ke dalam adunan, gaul rata. 1/3 lagi dan gaul rata.
- Masukkan 1/3 akhir telur, gaul separuh rata, masukkan butter cair dan gaul hingga betul2 rata.
- Tuang ke dalam loyang bulat/square 8 inci yg sudah disapu butter. Tabur kacang diatasnya jika suka, bakar suhu 180 darjah selama 50 minit.
0 comments:
Post a Comment