masakan kampung yang best
Bahan-bahan ( 4-6 orang makan )
- 1 ekor ikan kering/ikan masin yg besar (biasanya ikan talang/ikan duri)
- 1 ekor ikan kembung kecil
- 1/2 ulas bawang besar
- 1 batang serai
- 1 biji kelapa
- 20 biji cili padi
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau
- 1/2 biji nenas
- asam keping
- garam secukup rasa
Cara-cara
- sediakan semua bahan-bahan gulai...ikan kering dipotong...bawang besar dihiris...serai diketuk...cili merah dan hijau dipotong...nenas dipotong kecil...
- masukkan ikan kering, ikan kembung kecil, serai, bawang besar, serbuk kunyit dan cili padi yang telah dikisar ke dalam periuk...
- sediakan santan pekat dan santan cair daripada 1 biji kelapa...ketepikan santan pekat tersebut...
- masukkan santan cair dan nenas ke dalam periuk berisi bahan-bahan kering tadi...masak di atas api sederhana sehingga mendidih/ikan kering masak...
- akhir sekali, tambahkan santan pekat, cili merah dan hijau...kacau perlahan-lahan...tunggu sehingga mendidih...masukkan asam keping serta garam secukup rasa...
- sedia untuk dihidangkan panas-panas :
0 comments:
Post a Comment