Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 3 ekor Ikan Kembung/ Mabong/ Selar @ 4-5 slices ikan tenggiri/ tongkol/ parang
- 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 biji bawang besar, 15 tangkai cili kering-DIMESIN
- 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih 3 inci halia,1.5 sudu biji lada hitam ditumbuk 3/4 lumat
- 3 tangkai daun kesum
- 4 sudu besar kerisik
- 1 liter air asam jawa
- 10 tangkai bendi atau 2 batang terung
- Garam dan serbuk perasa secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Ikan di goreng terlebih dahulu. Panaskan periuk. Bahan A di tumis sehingga separuh garing Masukan air asam Biarkan hingga mendidih
- Setelah mendidih, masukan ikan, daun kesum terung atau bendi.
- Panaskan kuali, tumis bahan B dengan kerisik hingga garing/kekuningan. Campurkan kedalam periuk. Masukan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Biarkan 2 min lagi untuk sebati
- Sediauntuk dihidang...Bole makan dengan nasi atau roti. Asampedas ini paling sedapkalau di simpan semalaman.
0 comments:
Post a Comment