Untuk menambahkan resepi ikan bakar....
Bahan-bahan ( 2-3 org )
- 3 ekor ikan cencaru (600gm). Boleh juga guna ikan siakap, jenahak, gerut atau pari.
- 5 sb cili boh / lada giling
- *3 biji bawang merah
- *2 biji bawang putih
- *1/2 inci kunyit
- *1/2 inci halia
- 1 sk pati asam jawa adabi / 2 sb air asam jawa
- sedikit garam, gula dan pak aji ikut sedap rasa
- 1 btg serai dititik
- 2-3 biji limau kasturi
Cara-cara
- Bersihkan ikan, sbb ikan ni kecik saya buat poket kat belakang ikan, kalau guna ikan besar mcm jenahak, siakap lebih elok belah tgh terus mcm ikan masin.
- Kisar bahan bertanda *. Tumis lada boh hingga garing kemudian masukkan bahan kisar. Letakkan serai yg dititik. Bolehlah letak asam jawa, garam, gula dan perasa. Tumis sampai garing. ( sambal ni boleh buat byk simpan fridge ). Kalau tumis garing boleh simpan sampai 1 minggu.
- Sumbat sambal dalam ikan. Kalau guna ikan besar, letak sambal pd bhgn dlm ikan. Bakar ikan.
- Perahkan limau kasturi masa makan.
0 comments:
Post a Comment