Resipi ni memang mudah macam buat goreng pisang, cuma tepung salut tu guna tepung gram dal (besan) dan tepung beras. Mudah dan sangat sedap!
Bahan-bahan ( Untuk beberapa orang makan )
- 3/4 cawan tepung gram dhal
- 1/4 cawan tepung beras
- segenggam daun ketumbar dihiris halus
- 4-5 biji cili hidup dihiris halus
- satu sudu besar cumin seed (jintan yg halus tu, bukan yg gemuk)
- garam secukup rasa
- 1/2 cawan air (atau secukupnya)
- Roti yg dihiris nipis. Roti sandwich boleh potong 4. Saya guna roti bulat dihiris nipis
Cara-cara
- Masukkan tepung gram dhal, tepung beras, garam kedalam mangkuk. Campurkan air sedikit demi sedikit. Kacau sampai jadi macam tepung celup goreng pisang tu. Pekat sikit pun ok.
- Masukkan daun ketumbar, cili, dan jintan. Kacau sampai sebati.
- Panaskan minyak. Celupkan hirisan roti kedalam adunan tepung tadi dan goreng sampai kekuningan macam masak goreng pisang.
- Tepung gram dhal atau besan ni orang kedah panggil tepung kacang parpu. Senang nak cari, pergi kedai India.
- Selain dari roti, pakoras jugak boleh dicelup dengan sayur seperti kentang, carrot, terung, etc. yg dihiris nipis Macam tempura..tapi rasa dia lagi best :)
0 comments:
Post a Comment