Untuk dimakan dgn bubur atau juga nasi panas.
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 2 keping ikan goreng (seeloknya ikan tenggiri, mayong atau pun ikan merah)
- Asam jawa sebesar ibu jari
- 1 inci belacan
- Garam dan sedikit gula
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 8 - 10 biji cili hijau
Cara-cara
- Asingkan isi dan tulang ikan, potong kiub ikan tadi dan ketepikan. Asam jawa dicampur dgn 1/2 cawan air dan ramas, tapis jusnya.
- kemudian masukkan belacan dan hancurkan hingga larut bersama2 jus asam jawa.
- Dalam kuali, tuang 2 camca besar minyak masak, tumis bahan2 hiris hingga perang. Masukkan isi ikan, gaul rata.
- Tuang bancuhan jus asam jawa dan belacan tadi. Perlahankan api dan biar masak 1- 2 minit.
- Tambah garam dan sedikit gula sehingga tahap kemasinan yg diinginkan.
- Bagi yg suka menggunakan MSG (aji no moto), boleh juga renjiskan sedikit.
- Gaul rata dan boleh diangkat dan hidangkan panas2 bersama nasi putih atau bubur nasi...
0 comments:
Post a Comment