IKAN GORENG LADA HIJAU


Step_by_step_243

Untuk dimakan dgn bubur atau juga nasi panas.

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 keping ikan goreng (seeloknya ikan tenggiri, mayong atau pun ikan merah)
  • Asam jawa sebesar ibu jari
  • 1 inci belacan
  • Garam dan sedikit gula
Bahan-bahan dihiris:-
  • 2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 8 - 10 biji cili hijau

Cara-cara

  • Asingkan isi dan tulang ikan, potong kiub ikan tadi dan ketepikan. Asam jawa dicampur dgn 1/2 cawan air dan ramas, tapis jusnya.
  • kemudian masukkan belacan dan hancurkan hingga larut bersama2 jus asam jawa.
  • Dalam kuali, tuang 2 camca besar minyak masak, tumis bahan2 hiris hingga perang. Masukkan isi ikan, gaul rata.
  • Tuang bancuhan jus asam jawa dan belacan tadi. Perlahankan api dan biar masak 1- 2 minit.
  • Tambah garam dan sedikit gula sehingga tahap kemasinan yg diinginkan.
  • Bagi yg suka menggunakan MSG (aji no moto), boleh juga renjiskan sedikit.
  • Gaul rata dan boleh diangkat dan hidangkan panas2 bersama nasi putih atau bubur nasi...

0 comments:

Post a Comment