Bahan2 nye simple tapi kek nye yummy and moist.
Bahan-bahan ( Loyang 8 x 10 inci )
- 3 cawan tepung self-raising/tepung kek + 1 sudu kecil baking powder (di ayak)
- 1/2 cawan kelapa kering
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 1/2 cawan gula castor
- 1 3/4 cawan air
- 1 paket santan segera (serbuk - 50g)
- 1/2 cawan vegetable oil
- 2 biji telur
- 2-3 titik perasa pandan
- Pewarna (ikut pilihan masing2)
Cara-cara
- Gaulkan bahan-bahan kering ( tepung, kelapa kering, garam, gula) hingga sebati.
- Masukkan bahan-bahan basah (serbuk santan, air, vegetable oil, telur, perasa pandan) dlm blender/food processor dan blend hingga sebati.
- Masukkan adunan yang telah di blend ke dalam adunan tepung, gaul perlahan-lahan hingga sebati.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna. (Saya guna 3 warna - coklat, merah & hijau)
- Tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar dalam pre-heated oven (170 C) sehingga masak (~30 minit)
- Versi cupcake - bakar dlm cupcake pan (size sederhana) ~ 12-15 minit.
0 comments:
Post a Comment