PRATHA PUFF DAGING


Img_0597

Dapat idea dr masakan yani dan salah satu cara bg yang malas (sy ler..) nak canai doh karipap.. hb kata "good idea" hehhehe..cuba larr...

Bahan-bahan ( 15 biji )

  • 1 peket paratha
Bahan-bahan inti (mcm inti karipap) :
  • 3 biji kentang dicincang
  • 220gm daging kisar (ayam pon bole..)
  • 2 sdb pes cili yg telah dicampur dgn bawang merah & putih
  • 1 sdb serbuk kari daging/ayam
  • daun sup/bawang - diracik halus
  • garam dan serbuk perasa - secukup rasa
  • parmesan cheese - secukupnye
  • 1 biji telur kuning - optional (sy x letak pon..)

Cara-cara

  • Img_0576
Mula-mula masak inti :
  • tumis pes cili & serbuk kari hingga wangi, kemudian masukkan kentang digoreng sebentar dan jika nak cepat empuk, letak air sedikit selepas itu masukkan daging kisar, garam dan serbuk perasa, juga daun sup/bawang - lepas masak - sejukkan sebentar
  • sediakan kepingan paratha, dipotong 3 (bulat) kemudian letakkan dlm aluminium foil/mould pie anda kemudian cucukkan dgn garfu paratha tersebut
  • Img_0580
    Bakar sebentar paratha utk memastikan bhg dlm paratha nnt masak - dlm 5-10 minit 160º
  • isi inti yg telah sejuk kedalam paratha dan taburkan parmesan cheese diatasnye dan sapukan telur kuning disekeliling paratha
  • Bakar semula dlm 15 min atau sehingga nampak kekuningan.. dan sedia utk dimakan panas².. sedap dan garing!
  • Selamat mencuba! :)

0 comments:

Post a Comment