Dapat idea dr masakan yani dan salah satu cara bg yang malas (sy ler..) nak canai doh karipap.. hb kata "good idea" hehhehe..cuba larr...
Bahan-bahan ( 15 biji )
- 1 peket paratha
- 3 biji kentang dicincang
- 220gm daging kisar (ayam pon bole..)
- 2 sdb pes cili yg telah dicampur dgn bawang merah & putih
- 1 sdb serbuk kari daging/ayam
- daun sup/bawang - diracik halus
- garam dan serbuk perasa - secukup rasa
- parmesan cheese - secukupnye
- 1 biji telur kuning - optional (sy x letak pon..)
Cara-cara
- tumis pes cili & serbuk kari hingga wangi, kemudian masukkan kentang digoreng sebentar dan jika nak cepat empuk, letak air sedikit selepas itu masukkan daging kisar, garam dan serbuk perasa, juga daun sup/bawang - lepas masak - sejukkan sebentar
- sediakan kepingan paratha, dipotong 3 (bulat) kemudian letakkan dlm aluminium foil/mould pie anda kemudian cucukkan dgn garfu paratha tersebut
- Bakar sebentar paratha utk memastikan bhg dlm paratha nnt masak - dlm 5-10 minit 160º
- isi inti yg telah sejuk kedalam paratha dan taburkan parmesan cheese diatasnye dan sapukan telur kuning disekeliling paratha
- Bakar semula dlm 15 min atau sehingga nampak kekuningan.. dan sedia utk dimakan panas².. sedap dan garing!
- Selamat mencuba! :)
0 comments:
Post a Comment