KERUTUP SOTONG

Sumber: Kak Hanieliza/ Kak Muza (FRD)
. Resipi asal yang menggunakan daging tapi telah gantikan dengan sotong.
Terima kasih Kak Muza dan Kak Hanieliza.........


Bahan
  • 1 kg daging (gantikan dengan sotong)
  • 1 biji kelapa [3 cawan santan]
  • 3 s/b kerisik [1/2 biji kelapa digoreng dan kisar]
  • 3 s/b rempah kerutub
  • 2 s/b gula merah
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 3 s/b minyak
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • garam
Bahan Mesin
  • 15 tangkai cili kering
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 cm lengkuas
Cara
  • Daging dipotong jangan terlau kecil atau besar. Basuh dan toskan.
  • Bancuhkan bahan mesin dengan rempah kerutup.
  • Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis.
  • Masukkan bahan mesin yg telah dibancuhkan tadi. Kacau rata sehingga naik minyak dan wangi.
  • Masukkan daging dan kacau rata.
  • Masukkan santan, air asam jawa dan gula & garam.perlahan api.
  • Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak semula.
  • Hidangkan dengan nasi dhall atau nasi minyak/tomato.
Nota dari Kak Muza:
  • Caranya semuanya sama,cuma akak tak letak kulit kayu manis.
  • Kalau pakai sotong masak sotong sekejap saja dan lepas tu diangkat, biarkan kuahnya kering sikit, baru diangkat dan dicurahkan atas sotong tadi .
  • Kalau dapat sotong yg saiz besar lagi best.

0 comments:

Post a Comment