. Resipi asal yang menggunakan daging tapi telah gantikan dengan sotong.
Terima kasih Kak Muza dan Kak Hanieliza.........
Bahan
- 1 kg daging (gantikan dengan sotong)
- 1 biji kelapa [3 cawan santan]
- 3 s/b kerisik [1/2 biji kelapa digoreng dan kisar]
- 3 s/b rempah kerutub
- 2 s/b gula merah
- 1 inci kulit kayu manis
- 3 s/b minyak
- 1/2 cawan air asam jawa
- garam
- 15 tangkai cili kering
- 10 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 3 cm lengkuas
- Daging dipotong jangan terlau kecil atau besar. Basuh dan toskan.
- Bancuhkan bahan mesin dengan rempah kerutup.
- Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis.
- Masukkan bahan mesin yg telah dibancuhkan tadi. Kacau rata sehingga naik minyak dan wangi.
- Masukkan daging dan kacau rata.
- Masukkan santan, air asam jawa dan gula & garam.perlahan api.
- Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak semula.
- Hidangkan dengan nasi dhall atau nasi minyak/tomato.
- Caranya semuanya sama,cuma akak tak letak kulit kayu manis.
- Kalau pakai sotong masak sotong sekejap saja dan lepas tu diangkat, biarkan kuahnya kering sikit, baru diangkat dan dicurahkan atas sotong tadi .
- Kalau dapat sotong yg saiz besar lagi best.
0 comments:
Post a Comment