BERRY TIRAMISU CAKE




Sumber: JC (FRD)


KEK SPAN :-
  • 9 biji telur yg besar
  • 260 gm gula halus/castor
  • 1-1/2 sudu kecil ovelett
  • 337 tepung kek- diayak
  • 90 gm mentega dicairkan
  • 75 ml air sejuk
  • 1 sudu teh vanilla
  • Dalam mixer campurkan gula, telur, ovelett dan pukul hingga kembang dan pucat.
  • Kaup balikkan tepung perlahan-lahan kemudian masukkan air dan vanilla kacau sebati, masukkan mentega gaul rata.
  • Masukkan kedlm 3 pan bersize 9in yg telah dgriskan dan dilapik dgn parchment paper didasarnya.
  • Bakar dlm suhu 180'C selama 30 minit. keluarkan dan biarkan sejuk 5 minit kemudian keluarkan dari pan. biarkan sejuk atas redai.
MASCARPONE/CREAM CHEESE CUSTARD FILLING
  • 5 biji telur- asingkan kuning dan putihnya
  • 1/3 cawan atau 90 gm gula pasir
  • 1 pound atau 500gm mascarpone cheese atau cream cheese - suhu bilik
  • 1 sudu besar vanilla
cara:
  • Masukkan kuning telur dan separuh gula pasir dlm mangkuk kemudian letakkan mangkuk diatas periuk yg berisi air panas di atas dapur ( double boiler method) guna whisk pukul beberapa minit hingga adunan terasa suam.
  • Alihkan dari periuk teruskan dipukul hingga adunan jadi pucat dan pekat dlm 10minit.
  • Lecek-lecek sikit mascarpone atau cream cheese kemudian masukkan kedlm adunan kuning telur kacau rata-rata. Gaulkan vanila.
  • Dalam mangkuk lain pukul putih telur hingga berbuih kemudian masukkan setengah lagi lebihan gula dan teruskan dipukul hingga jadi soft peak dlm 1 minit. DO NOT OVERBEAT.
  • Kaup balikkan putih telur kedlm adunan kuning tadi. Letak dlm fridge sementara menyediakan buah.
BERRY FILLING
  • 4 cawan hirisan strawberry atau raspberry
  • 1/4 cawan apple jus atau jus nenas
  • 1 t/s badan esen
  • 2 sudu besar gula pasir
  • Campurkan semuanya dan gaul rata biarkan perap selama 10 minit
HIASAN
  • Buah strawberry atau raspberry secukupnya
  • 1/2 cawan aprikot jam
  • 1 s/b air
  • Mix aprikot jam + air masak atas api perlahan hingga jam cair ( bila dah ready utk letak hiasan strawberry)
ASSEMBLE THE KEK
  • Guna kek ring atau springfoam pan ring. Letak sekeping kek span kemudian 2 cawan buah strawberry ratakan. Kemudian setengah dari custard filling ratakan.
  • Letak kek span yg kedua diatasnya dan ulang dgn buah berry dan custard. tutupan kek span yg ketiga kemudian balut keseluruhan kek dgn foil tindihkan dgn pinngan atau piring yg sama size ( guna beberapa piring so berat sikit) biarkan dlm fridge semalaman.
  • Esoknya keluarkan kek. Sapukan dgn jam aprikot yg cair dan suam susunkan dgn berry diatasnya dan sapukan jam aprikot di keseluruhan buah. Simpan semula dlm fridge hingga sedia utk dihidangkan
NOTA:
  • Bole jugak dimakan dengan berry sos = 1 cawan strawberry hiris atau raspberry mix dgn 1/4 cawan gula dan 1 tsp vanila kisar hingga lumat.
  • kemudian tapiskan..simpan dlm fridge. drizzlekan atas sepotong kek bila sedia untuk dimakan.
  • Boleh jugak ayakkan dengan powdered sugar jika suka.
** Kerana kandungan cheese custardnya kek ni hendaklah sentiasa disimpan dlm peti sejuk jika tak dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment