masakan thai, preparation 45mnt -1 jam.. resepi turun temurun kuarge
Bahan-bahan ( sajian 8-10 org )
- 1 paket laksa kering (rebus & toskan)
- 7-8 ekor ikan sardin/kembung/selar (rebus, asingkan isi)
- 1 biji kelapa (perah dlm 7-8 cawan santan)
- 8-10 helai daun limau(mayang halus)
- 1 1/2 labu bwg besar (potong 8 bhgn=besar2)
- isi ikan yg diasingkan tadi
- 10-13 btg cili padi merah
- 1 sudu teh lada hitam
- 2 inci kunyit hidup
- 2 inci lengkuas
- 2 btg serai
- 1 inci halia
- 7-8 ulas bawang putih (potong nipis2, goreng bersama sedkit minyak sampai perang-ini wajib nih utk ulam)
- kacang panjang=potong nipis2(pilihan)
- timun diracik(pilihan)
- kobis =mayang halus(pilihan)
- taugeh (pilihan)
- Sawi jeruk - hiris nipis (pilihan)
Cara-cara
- korang campur semua bahan blender dgn santan & bwg besar, masak dgn api sederhana. Bila menggelegak, masukkan daun limau purut dimayang tadi. masukkan garam & aji.
- lepas tu biarkan kuah dia surut sket(pekat) dlm 1/2 inci.
- Lepas tu timbang rasa masin maneh, lemak..
- resepi asal ade batang pisang yg lembut(pokok pisang ade rebung ker?). batang pisang tu dikupas sampai jumper isi paleng dlm dan putih bersih. potong nipis2 , terus masukkan dlm periuk masak bersama kuah.
- batang pisang tu akan jadi lembut & rasa dia sedap...manis2 jer..(maner lar nak carik kat KL neyh, btg pisang pon kena bayor..)
- terluper plak, resepi asal ade serbuk cili. Korang leh buat sindri jerk..basuh cili kering, lap dgn kain bersih.
- goreng tanpa minyak atas api perlahan sampai nampak agak garing.
- Jgn sampai hangus, biler dah agak sejuk, korang blend hancur sampai jadi serbuk.(ini utk yang tahan pedas ajer)
0 comments:
Post a Comment