LEMAK LABU KACANG PANJANG

Ringkas, mudah dan cepat....makan dgn nasi hangat, kalau ada ikan masin dan sambal belacan, lagi meletop!!!....


Bahan-bahannya:-

  • 1/2 biji labu sederhana besar, kupas bersih dan potong kiub sederhana besar
  • 10 tangkai kacang panjang, dipatah2 lebih kurang 2 inci
  • 1 biji bawang besar, dihirs halus
  • 3 ulas bawang putih, diketuk
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 helai daun kunyit, dirabak2
  • 1 cawan santan pekat dan 2 cawan santan cair dari 1 biji kelapa
  • 1 camca besar "hey bee" (udang kering), direndam sekejap dan tumbuk kasar
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:-

  • Dalam periuk, satukan labu, santan cair, bawang besar hiris, bawang putih ketuk, serai, udang kering dan serbuk kunyit. Masak atas api sederhana hingga mendidih.
  • Kemudian masukkan kacang panjang dan tuang santan pekat. Perasakan dgn garam dan sedikit gula. Biar mendidih pada api sederhana, masukkan daun kunyit sambil dikacau perlahan. Bila labu agak lembut, boleh matikan api dan sedia utk dihidang.....

0 comments:

Post a Comment