Bahan-bahan ( 4 orang )
- 600 gm atau sekati mee kuning
- 200 gm udang sederhana besar..kalau tak makan udang boleh ganti dengan ayam atau daging
- 100 gm sawi (kalau suka banyak boleh tambah)
- 2 sudu besar kicap manis
- air untuk jadikan kuah
Bahan untuk kisar:
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
Bahan untuk sambal kicap:
- 5 biji cili padi
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar gula pasir ditumbuk sekali dalam lesung batu.
- Kemudian tambahkan air perahan limau kasturi dan kicap manis...sure terangkat punye!
Cara-cara
- Basuh mee kuning tadi dan toskan
- Buang kulit udang..untuk senang makan. Kalau guna ayam atau daging, potong kecil
- Basuh sawi dan potong ikut saiz yang disukai
- Kisar bawang besar dan bawang putih sehingga hancur
- Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak atau kelihatan sedikit keperangan awas jangan sampai hangus pula!
- Masukkan air (biar lebih) dan biar mendidih...jika guna daging atau ayam, masukkannya sebelum masukkan air, biarkan daging tu kecut dulu baru masuk air
- Bila dah mendidih masukkan udang biar sekejap, masukkan pula kicap manis, mee, sawi dan secubit garam....gaul semua dalam 2 minit, boleh tambah air kalau terkurang kuahnya..jangan lupa tambah kicap dan garam untuk imbangkan rasanya
- Dah siap!, boleh la dihidangkan dengan sambal kicap..baru terangkat dan pasti nak lagi! Makan panas2, kalau budak2 makan tak payah la letak sambal kicap tu!
0 comments:
Post a Comment