MEE CAMPAK


Meecampak

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 600 gm atau sekati mee kuning
  • 200 gm udang sederhana besar..kalau tak makan udang boleh ganti dengan ayam atau daging
  • 100 gm sawi (kalau suka banyak boleh tambah)
  • 2 sudu besar kicap manis
  • air untuk jadikan kuah

Bahan untuk kisar:

  • 2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih

Bahan untuk sambal kicap:
  • 5 biji cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar gula pasir ditumbuk sekali dalam lesung batu.
  • Kemudian tambahkan air perahan limau kasturi dan kicap manis...sure terangkat punye!

Cara-cara

  • Basuh mee kuning tadi dan toskan
  • Buang kulit udang..untuk senang makan. Kalau guna ayam atau daging, potong kecil
  • Basuh sawi dan potong ikut saiz yang disukai
  • Kisar bawang besar dan bawang putih sehingga hancur
  • Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak atau kelihatan sedikit keperangan awas jangan sampai hangus pula!
  • Masukkan air (biar lebih) dan biar mendidih...jika guna daging atau ayam, masukkannya sebelum masukkan air, biarkan daging tu kecut dulu baru masuk air
  • Bila dah mendidih masukkan udang biar sekejap, masukkan pula kicap manis, mee, sawi dan secubit garam....gaul semua dalam 2 minit, boleh tambah air kalau terkurang kuahnya..jangan lupa tambah kicap dan garam untuk imbangkan rasanya
  • Dah siap!, boleh la dihidangkan dengan sambal kicap..baru terangkat dan pasti nak lagi! Makan panas2, kalau budak2 makan tak payah la letak sambal kicap tu!

0 comments:

Post a Comment