Perencah boleh dibuat banyak jika mahu masak untuk hari berikutnya..
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 500g udang kering segar
- cili kering atau cili giling
- gula pasir
- bawang merah 20 biji
- bawang putih 5 biji
- mee kuning 1 peket
- sotong basah
- telur ayam 4 biji atau ikut bilangan orang yang hendak makan
- Sayur sawi 2 ikat
- tauhu goreng 5 keping
- garam
- air untuk kuah
- 5 biji tomato segar
- minyak untuk menumis
- daging lembu ikut suka banyak mana, lagi banyak lagi sedap
- Taugeh (celur)
Cara-cara
- Blend udang kering, bawang merah, bawang putih dan cili.
- Potong kecil sotong basah dan daging lembu.
- Hiris tauhu goreng nipis-nipis
- Cuci mee kuning dan toskan
- Potong sayur sawi dan tomato
- Tumis bahan blend tadi menggunakan minyak yang banyak (kerana udang kering akan meresap minyak)
- Bila sudah separuh masak masukkan air dan kacau sehingga masak.
- Kemudian masukkan gula dan garam. Cuba rasanya samada perlu ditambah gula atau garam lagi. Jika semuanya sudah ok bolehlah dikeluarkan dari kuali tadi.
- Panaskan kuali dan masukkan air ikut berapa ramai yang hendak makan.
- Bila air dalam kuali sudah mendidih bolehlah dimasukkan perencah udang tadi.(jika anda mahu kuah pekat masukkan perencah lebih)
- Kacau kuah supaya tidak berkerak dan masukkan sotong basah ,daging dan telur satu persatu. Pastikan telur masak kemudian angkat untuk asingkannya supaya tidak hancur.
- Bila bahan yang dimasukkan tadi sudah masak bolehlah masukkan mee tadi. Kacau sehingga mee masak dan masukkan sawi.
- Kemudian tauhu goreng, garam dan rasa secukup rasa.
- Tomato,taugeh celur dan telur anda boleh hidangkan semasa hendak makan.
- Makan semasa panas
- Selain mee kuning anda boleh juga menggunakan mee hoon. Tetapi kuahnya tak perlu terlalu pekat.
0 comments:
Post a Comment