Nasi Dagang Terengganu

Dscf5114

minami133@myresipi.com

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

**NASI**
  • 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
  • 1/2 tin santan
  • garam dan gula
  • 1 sudu besar halba
  • bawang dan halia (hiris halus2)
  • air

**GULAI IKAN TONGKOL**
  • 1 tin santan
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 4 cm lengkuas } di'blend'
  • 15-20 tangkai cili kering
  • 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
  • 6 keping asam keping
  • garam dan secubit ajinomoto
  • gula
  • 5-6 biji cili padi
  • 1 ekor ikan tongkol
  • 1 cm belacan

**ACAR**
  • 2 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 biji lada besar
  • cuka, garam, gula

Cara-cara

  • NASI:
  • Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air.
  • Tunggu sehingga air mendidih.
  • Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit.
  • Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar.
  • Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua.
  • Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas.
  • masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air.
  • Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
  • Kuah
    GULAI IKAN TONGKOL:
  • Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan.
  • Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air.
  • Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit.
  • Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul.
  • kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali.
  • Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.).
  • Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan.
  • Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping.
  • Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus.
  • Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
ACAR:
  • Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang.
  • Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas.
  • Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.

0 comments:

Post a Comment