Bahan-bahan ( 5-6 orang )
**NASI**- 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
- 1/2 tin santan
- garam dan gula
- 1 sudu besar halba
- bawang dan halia (hiris halus2)
- air
**GULAI IKAN TONGKOL**
- 1 tin santan
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 4 cm lengkuas } di'blend'
- 15-20 tangkai cili kering
- 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
- 6 keping asam keping
- garam dan secubit ajinomoto
- gula
- 5-6 biji cili padi
- 1 ekor ikan tongkol
- 1 cm belacan
**ACAR**
- 2 batang timun
- 1 batang lobak merah
- 1/2 biji bawang besar
- 1 biji lada besar
- cuka, garam, gula
Cara-cara
- NASI:
- Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air.
- Tunggu sehingga air mendidih.
- Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit.
- Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar.
- Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua.
- Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas.
- masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air.
- Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
- GULAI IKAN TONGKOL:
- Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan.
- Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air.
- Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit.
- Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul.
- kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali.
- Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.).
- Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan.
- Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping.
- Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus.
- Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
- Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang.
- Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas.
- Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.
0 comments:
Post a Comment