roti berinti krim coklat. Breadmaker recipe
Bahan-bahan ( 8 biji )
-Doh Roti-- 140ml air
- 20g telur
- 250g tepung roti
- 20g gula
- 4g garam
- 25g mentega
- 3g (1 sudu kecil) dry yeast
- 8g susu tepung
- 40g coklat
- 300g susu segar
- 40g gula
- 30g tepung jagung
- 12g mentega
- 18g serbuk koko
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan untuk doh roti ke dalam breadmaker.
- Pilih menu untuk buat doh. ON kan.
- Sementara itu, sediakan krim coklat.
- Masukkan susu dan tepung jagung dan serbuk koko ke dalam periuk.
- Kacau sampai tepung jagung tak berketul.
- Masukkan pula gula dan coklat yang dipotong kecil-kecil.
- Masak dengan api sederhana sehingga berkilat sambil dikacau.
- Bila dah berkilat, padamkan api. Masukkan mentega. Kacau sehingga sebati.
- Untuk roti pula, keluarkan doh dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan udara.
- Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat dan rehatkan selama 10 minit.
- Ambik satu doh roti, getel memanjang lebih kurang 25-30cm.
- Kemudian lilit pada kon seperti dalam gambar. Sebelum tu, sapukan kon dengan butter. Buat sampai habis.
- Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit.Kemudian bakar dengan suhu 180C selama 12 minit.
- Selepas siap, biarkan di dalam oven lebih kurang 5-10 minit untuk roti kelihatan lebih perang.
- Keluarkan dari oven, semasa masih panas-panas, sapukan dengan butter cair or suhu bilik untuk nampak lebih berkilat.
- Bila roti dah sejuk, keluarkan kon dan pipe kan krim coklat tadi ke dalam roti.
- Kalau tak nak buat bentuk ni pun takpe.. boleh buat bentuk bulat dan letak krim coklat di dalam.
0 comments:
Post a Comment