ORANGE CHICKEN JC

Sumber: JC (FRD)

Bahan-bahannya
  • 1 kg dada ayam tanpa tulang & kulit- potong 1 in atau ikut size yg disukai
  • 1 biji telur
  • 1-1/2 tsp garam
  • serbuk lada putih secukupnya
  • 3 sudu besar minyak
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • Minyak utk mengoreng
Cara-caranya
  • Campurkan telur, minyak, serbuk lada & garam pukul sikit kemudian gaulkan dgn ayam. Campurkan kedua dua jenis tepung & masukkan kedlm ayam tadi dan gaul rata2 pastikan menyaluti keseluruhannya. Goreng dada ayam hingga kekuningan. Tos dan ketepikan
Bahan Sos
  • 1 in halia - kisar
  • 3 ulas bawang putih - kisar
  • 1 sudu teh kepingan lada kering atau serbuk lada kering ( kalau suka bole bubuh lebih)
  • 2 batang daun bawang dihiris halus ( ambik putih & hijau) atau 1/2 biji bawang size sedang dicincang
  • 5 sudu besar cuka
  • 1 biji oren diambil jus dan parutan kulitnya
  • 1-1/2 sudu besar soy sos/ kicap cair
  • 1/4 cawan gula perang
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu besar tepung jagung + 2 sudu besar air kacau rata (bhn pemekat)
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • Sedikit bijan utk taburan jika suka
  • Hirisan oren ( optional)
Cara-caranya
  • Panas kan sedikit minyak. Tumis bahan halia, b putih, serbuk lada, daun bawang kemudian masukkan cuka, soy sos, jus oren, air, gula perang, parutan oren kacau rata. Biarkan didih. Curahkan bahan pemekat kacau rata. Biarkan kuah pekat sedikit masukkan ayam yg sudah digoreng tadi. Masukkan minyak bijan & taburkan bijan kacau rata. Masukkan hirisan oren jika guna kacau rata. Boleh tambah garam dan serbuk lada jika suka.

0 comments:

Post a Comment